пятница, 20 марта 2020 г.

30.03.2020 (Ознайомитись і законспектувати)


Опорядження простих столярних виробів

 Тема: Ручні інструменти для нанесення фарб


На поверхню деревини фарбу наносять різноманітними пензлями:
Ручники круглі або плоскі застосовують для нанесення фарби і розрівнювання її по опоряджувальній поверхні. Ці пензлі роблять зі щетини. Довжина робочого кінця щетини не повинна перевищувати подвійного діаметра кільця або обв'язки. Лишки щетини обв'язують шпагатом. З робочого кінця щетину обрізають рівно або трохи опукло.

Флейц - це плоский пензель з борсукового волосу. Призначений для розрівнювання шару фарби на поверхні та загладжування слідів від ручника. Довжина волосу цієї щітки-пензля становить 50 мм, ширина - 25 - 100 мм. Вузькі місця фарбують маленькими флейцями, або так званими шепірками.
Розхльостка -- це плоский пензель зі щетини завдовжки 100 мм і понад, яким вирівнюють шар фарби.

Фільонковими тонкими пензлями зі щетини фарбами проводять тонкі лінії на поверхні. Пальчикові шепірки складаються з кількох маленьких пензлів. їх застосовують для фарбування ш верхні під дуб.

Трафаретні пензлі виготовляють зі щетини. Вони тонкі, з ріі ним обрізом робочого боку. Основне призначення їх -- набивання малюнків і цифр по трафарету. Залежно від товщини пензля довжина щетини становить 15 -- 35 мм.

Торцівки призначені для нанесення шару фарби під шагрень (шкіру). Виготовляють їх з твердої хребтової щетини, закріпленої в отворах дерев'яної колодки з ручкою, з рівним обрізом з робочого боку. Розміри робочої поверхні 100x300x100x200 мм.




Рис. 1. Кисті для нанесення і розрівнювання оздоблювальних матеріалів:
а - ручник, б - флейц, в - трафаретник, г - фільонковий тонкий пензль, д - лакова, 
е - розхльостка, ж - щітка.

Комментариев нет:

Отправить комментарий